LEGEA COJOCARU privind despăgubirea cetăţenilor României, pentru capitalul trecut, prin Legea 15/1990, din proprietatea lor comună în proprietatea statului român
(Proiect)
Art. 1. – În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice va efectua o emisiune de obligaţiuni prin care se va angaja să restituie cetăţenilor României capitalul trecut în patrimoniul societăţilor comerciale şi regiilor autonome create prin aplicarea prevederilor Legii 15/1990.
Art. 2. – Valoarea nominală a unei obligaţiuni este de 1.000 (una mie) euro.
Art. 3. – Fiecare cetăţean major al României este îndreptăţit să primească un număr de 20 obligaţiuni, fiecare obligaţiune având o valoare nominală de 1.000 euro, respectiv un total de 20.000 euro.
Art. 4. – Termenul limită de răscumpărare a obligaţiunilor emise în baza prevederilor prezentei legi este de 10 de ani de la data emiterii lor.
Art. 5. – Obligaţiunile emise în baza prezentei legi nu pot fi înstrăinate. Ele pot fi lăsate moştenire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare
Art. 6. – Dobânda la obligaţiunile ce fac obiectul prezentei legi este de 0,5 la sută pe an şi se datorează începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sunt emise obligaţiunile, urmând să fi plătită odată cu răscumpărarea obligaţiunilor.
Art. 7. – Răscumpărarea obligaţiunilor şi plata dobânzilor aferente se vor face din Fondul Naţional pentru Despăgubiri şi Investiţii care va avea ca surse: sumele încasate de statul român din vânzarea acţiunilor şi activelor aflate în proprietatea sa; dividendele şi profiturile încasate de statul român pentru capitalurile aflate în proprietatea sa; impozitul progresiv pe avere; impozitul pe averile dobândite în mod illicit; alte surse stabilite prin lege.
Art. 8. – Impozitul progresiv pe avere şi impozitul pe averile dobândite în mod ilicit vor face obiectul unor legi speciale.
Art. 9. – Obligaţiunile emise în baza prezentei legi vor fi răscumpărate începând cu anul următor emiterii lor, prin concursuri de proiecte, sumele băneşti corespunzătoare fiind utilizate pentru finanţarea de proiecte de investiţii propuse de persoanele fizice autorizate şi de societăţile comerciale care îi vor avea ca acţionari, sau asociaţi, pe deţinătorii de obligaţiuni, printr-o metodologie similară cu cele utilizate pentru finanţările nerambursabile acordate de Uniunea Europeană.
Site: http://www.variantacojocaru.ro
Nu vorbim despre averile obţinute ilegal, ele trebuie să intre oricum sub incidenţa legii, eu vorbesc despre oamenii care şi-au câştigat banii cinstit. Şi unde în legea Cojocaru este vorba numai despre averi ilicite?
Să o luăm sistematic.
1. Ai 2 copii, un apartament, moşteneşti de la părinţi încă un apartament şi nu-l vinzi, ca să-l laşi unui copil. Şi pentru că ai 2 copii, mai cumperi un apartament, tot pe numele tău (căci copilul nu poate împrumuta fiind minor sau un salariu prea mic ca să-l împrumute banca).
Şi aşa, pentru că vrei să le asiguri câte o casă copiilor în loc să bei şi să te distrezi, apari în acte cu trei apartamente. Treci de nesimţirea de 500.000 euro!
2.Ai o casă a cărei valoare a crescut în timp, fiind aşezată central, şi eşti pensionar. Casa valorând mai mult de 500.000 euro, iar eşti între nesimţiţi şi de unde, dintr-o pensie mică să dai impozit pe avere de câteva mii de euro pe an?
3.Câştigi bine şi vrei să-ţi deschizi propria afacere şi strângi bani. Din salariu, pe care plăteşti impozit la stat. Ajungi la suma nesimţită de 500.000 euro, strângând din greu, - de ce să dai statului ceva, dacă ai dat deja impozit?
4. Ai intrat în posesia unui teren care a fost al bunicilor, străbunicilor tăi, şi care valorează nesimţita sumă de 500.000 euro. De ce să plăteşti impozit pe moştenire?
5.Cumperi o pereche de cercei nevestei, din salariu. La salariu plăteşti impozit, la cumpărare plăteşti TVA, de ce să mai fii impozitat încă o dată?
Ştiţi ce efecte ar avea legea asta?
1.Cei cu banii obţinuţi la negru, ilicit, imoral, i-au dus de mult prin paradisuri fiscale.
2.Cei care i-au obţinut onest, îi vor transfera urgent la băncile din ţările vecine. Şi ai să vezi bănci străine cu filiale şi la noi lansând produsul "transfer rapid şi ieftin între filialele noastre" la o sumă care va face concurenţă şi te va tenta. Nu e mare lucru nici să faci un drum până la Ruse şi să-ţi depui acolo banii, decât să dai câteva mii de euro pe an aiurea...
3. Cei care au terenuri moştenite le vor vinde în pierdere...
4.Cei care au o afacere şi o mică făbricuţă o vor transfera urgent în Republica Moldova, Grecia sau Bulgaria, unde vor fi scutiţi de impozite ani buni şi mâna de lucru e mai ieftină decât la noi.
Deci ce sărăcie va câştiga statul? Unde voi câştiga eu?
Cât despre cei 20.000 euro pe care să-i primească fiecare cetăţean, este un SF. Statul este sărac şi după revoluţie s-au dat înapoi părţile sociale aşa că....